En verden af anvendelige nipsting

En verden af anvendelige nipsting

2have or not 2have

At være eller ikke at være – det var Hamlets store spørgsmål. Går man op i anvendelige pyntegenstande er spørgsmålet oftere: At have eller ikke at have. En urtepotte er ikke længere blot en urtepotte, og hvorfor skal alle lysestager ligne hinanden? Svaret er, at det behøves de heller ikke – og det gør de heller ikke nødvendigvis længere.

Funktionel kunst

Traditionelt set, er kunst noget der hænger på en væg eller står skåret i marmor et eller andet storslået sted. Dets eneste funktion har været, at det skulle beundres – og i nogle provokere. Ikke røres eller bruges. Denne kunstform eksisterer stadigvæk, men kunst er meget mere den dag i dag. Et fænomen er opstået, hvor kunst kombineres med genstande, som vi har stående i hjemmet og bruger i hverdagen. Fænomenet kaldes brugskunst og bliver mere og mere udbredt. Lad os tage et eksempel: Urtepotten. Når ordet urtepotte bliver nævnt, er det første billede der dukker op på indersiden af nethinden, et billede af en brun lerkrukke. Det er ikke synderligt kunstfærdigt. I dag er det dog muligt, at erhverve sig urtepotter i alskens kunstfærdige udformninger, materialer og farver. Var det noget med en urtepotte lavet af broze-snore? Eller en rustik udformning i gips? Kun fantasien sætter grænser nu.

Genopfind udtjente genstande

Som al anden kunst, behøves kunst ikke at være fremstillet af dyre materialer, for at være god. Det skal blot være nytænkende og kreativt. Det er der rig mulighed for at udleve med denne kunstform. Har du for eksempel overvejet, at dine gamle LP’er kan puttes i ovnen og formes til skåle? Eller at de bøger der står og samler støv på din bogreol kan bruges som hylder på væggen? Kun din egen fantasi sætter grænser, så find de udtjente genstande frem, og lad fantasien flyde frit. Mulighederne er uendelige. 2have